כאבי הפיסורה אינם גזרת גורל

מערכות הבריאות בישראל תמיד נמצאות תחת לחץ כבד, ורצינו לדעת מדוע זה כך? האם בגלל שישראלים מגיעים לרופא על כל בעיה קטנה או האם בלל שיש כאן באמת בעיות חמורות?

 

שאלנו את ד"ר אייל נס, רופא כירורג ופרוקטולוג מומחה מה דעתו.

"את יודעת מה אחת הבעיות הגדולות ביותר בעולם הרפואה? תופתעו לדעת אבל הבעיה היא הבושה.  כאשר מתביישים בכאבים מסוימים, לא מוכנים להודות בכך שאנחנו אולי קצת נחלשים או בכלל שיש לנו בעיה. והדבר הופך גרוע יותר כאשר הכאב הוא במקום אינטימי בגופנו. ואז מגיעים לרופאים במצב שהוא חירום, מה שיוצר לחץ על כל הצוותים. פיסורה היא כאב כזה, יותר מדי אנשים מנסים להסתיר שסובלים ממנה, עד שהכאב נעשה לבלתי נסבל."

אז כיצד נצליח לטפל לפני שיהיה מאוחר מדי?

"פיסורה זהו סדק בפי הטבעת שבמקרים כואבים יותר הופך לקרע. אמנם סדק קטן אבל גורם לכאבים נוראיים, בעיקר לאחר הביקור בשירותים. הכאב גורם לסובלים מפיסורה להימנע מלהגיע לשירותים ולהתאפק כמה שיותר, מה שגורם לבעיות נוספות" כך אומר ד"ר אייל נס.4

מה הגורמים לפיסורה?

"רוב המקרים נגרמים עקב עצירות מתמשכת, שלאחריה פוצעים את את פי הטבעת בגלל קושי ביציאה. זה יכול לקרות גם מנזק כבר בתעלה האנאלית (החלק האחרון של המעי הגס). אבל, וזה חשוב לדעת – פיסורה יכולה להיגרם מסיבות נוספות כמו זיהום הפוגע בתעלה האנאלית ומועבר במגע מיני, מחלת מעי כמו קרוהן או קוליטיס כיבית, שרירי סוגר הדוקים במיוחד או חלילה סרטן בפי הטבעת. לכן חשוב באופן קריטי לא להמתין, לבדוק מה הבעיה מיד כשמתחיל כאב ולטפל בה בבהילות".

אז איך בכל זאת נצליח להימנע מפיסורה?

ד"ר אייל, שבעברו טיפול באלפי בעיות פיסורה נותן לנו מספר עצות:

" כדי למנוע את הפיסורה, כדאי לזכור שהגוף חייב להיות בתנועה. הליכה יומית תהיה נפלאה לפיסורה כמו גם לבריאות כל חלקי הגוף. כאשר יש צורך להתפנות לנוחיות, אל תתעכבו ואל תתאפקו! הגוף יודע מה הוא צריך ומתי הוא צריך, ולכן גם אין שום צורך להתאמץ בזמן הפעולה, ברגע שהתאמצתם, יכול להיות שפגעתם בעצמכם. כמו כן יש השפעה גדולה וממשית לתזונה שלנו: התזונה המומלצת היא מרובת סיבים תזונתיים, מרובת פירות וירקות וכמובן הדבר החשוב ביותר שתייה מרובה של מים. על הגוף להכניס כמה שיותר נוזלים כדי לרכך את היציאה וכדי למנוע עצירות. עדיין חשוב לדעת שהפיסורה לעיתים אינה תלויה בכם ולא כל הסיבות להופעתה ברורות"

אבל, כשאורח החיים כיום פחות מאפשר לנו את התנועתיות, מה בכל זאת נעשה?

"קחו ממני טיפ פרקטי – אם אתם עובדים במשרד או בישיבה מהבית או בכל מקום, תכוונו באפליקציה התראה בכל שעה עגולה. התראה שתזכיר לכם לשתות מים, ולקום מהכיסא. הליכה של דקה, שתיית כוס מים או אפילו 2 כוסות, וחזרה לכיסא. משהו נוסף שכדאי לעשות, הוא להפסיק לקחת את הטלפון לשירותים… הוא גורם לישיבה ממושכת יותר ושלא נדבר על החיידקים שהוא צובר שם."

בכל זאת יש פיסורה ויש כאבים, כיצד נטפל מהר ובטוח?

ד"ר אייל נס, שהנושא הוא מומחיותו הגדולה עזר לנו בתשובה מפורטת: "קודם כל חשוב לא להחמיר אותה ולעבור מיד לתזונה שדיברתי עליה קודם, לבצע פעילות גופנית כמו הליכה ולא להתאמץ בנוחיות. כמו כן לא להשתמש בשום פנים ואופן במגבונים הכוללים בישום או אלכוהול, ולא בנייר טואלט קשיח או מחוספס. כעקרון פיסורה יכולה להתרפא מעצמה אם היינו יכולים להרפות את שריר הסוגר למשך כל היום. כיון שהדבר אינו אפשרי, במיוחד לא כשכואב לנו, נצטרך להיעזר ברפואה, ולמזלנו כיום הרפואה התפתחה ויש פתרונות מהירים ופשוטים. אם בעבר היינו פותרים הכל רק בעזרת ניתוח בהרדמה מלאה, שהחלמה ממנו היא ארוכה ומייגעת, כיום יש טיפול בעזרת זריקת בוטוקס. טיפול חד פעמי, המשתק את שריר הסוגר הפנימי ועל ידי כך גורם להרפיה הנמשכת למשך כחודשיים – שלושה, זמן מספק להחלמת הפיסורה. בכל אופן גם כאשר מחלימים, חשוב לשמור על כל הכללים ולהפחית את הסיכוי לפתח פיסורה נוספת בעתיד"

כאבי הפיסורה אינם גזרת גורל

עוד מידע בנושא טיפול בפיסורה

השאירו פרטים לקבלת מידע נוסף

הצהרת נגישות
Call Now Button